Delebørn – hvem har ansvaret?

  • Post author:
  • Post category:Klummer
  • Reading time:4 mins read

Skilsmissebørn på samvær…
Hvem har ansvaret i perioden – mor eller far?

Det var en meget frustreret mor der ringede til mig igår. Hun spurgte mig hvem der har ansvar for skilsmissebarnet, når det er på samvær hos den anden forældre. Var det hende, selvom barnet var hos sin far – eller ligger ansvaret hos den forældre som barnet er hos? Svaret er, at der er fælles ansvar for et fælles barn, hvis der juridisk er fælles forældremyndighed uden særlige forbehold. Dog er den samværsforældre, der har barnet hos sig, den periode-ansvarlige.

Hvis, som i dette tilfælde, at denne samværsforældre vælger at tage væk på forlænget weekend, så er denne forældre forpligtet til, at give den anden forældre besked herom.

Ikke spørge om lov, men give besked. (Der er stor forskel…)

Og NEJ det kan ikke bare aftales med barnet, udenom den anden forældre.

Og NEJ det er ikke barnet der skal viderebringe besked mellem disse forældre. Det er forældrenes fineste opgave, at kommunikere og koordinere ansvar ved behov for overlap.

Far kan sagtens tage på kæresteweekend. Selvfølgelig (og må han hygge sig alt hvad han kan) – men han er forpligtet til, at give mor besked på, at barn i så fald er alene hjemme. Det var ikke sket i dette tilfælde – OG der skete en ulykke. Heldigvis kom ingen til skade, kun materielt. Og også mor lidt… For hun havde tillid til, at far passede sit ansvar som samværsforældre. Far troede, at mor var informeret. Han regnede med, at barn ville give mor besked på, at han tog lidt væk (?!?)

Mor spørger mig: Må han godt det? Må han godt rejse, uden at fortælle mig det – og lade vores barn alene hjemme? Svaret er: NEJ – selvfølgelig må han ikke det.  

Så længe barnet er under 18 år, er barnet ikke myndigt og dermed til hver en tid forældrenes ansvar. At rejse fra et umyndigt barn, er uforsvarligt. Ikke, at det ikke kan lade sig gøre – de er jo faktisk ret seje de unge mennesker – og de ville sikkert sagtens kunne klare sig selv et par dage/uger/måneder, hvis de ku få lov. Men er der 50/50 forældremyndighed, så skal begge forældre vide det samme. Begge forældre skal vide, at barnet er alene hjemme hos den ene OG begge forældre skal være enige om, at det er ok. Der skal være lagt en ramme for perioden og barnet skal vide, at mor (eller far) er lige om hjørnet og kan tilkaldes hvis der sker noget.

Barnet skal vide, at mor og far har koordineret og talt sammen. Det er mors og fars ansvar. Ikke barnets. Det er IKKE barnet der skal give besked!

At bruge barnet som kommunikationskanal er no-go!

… Ku’ man forestille sig, at en teenager der glæder sig til en weekend uden forældre, ku’ risikere at løbe ind i et midlertidigt hukommelsessvigt, så der ikke blev givet besked til mor? Det er vist set før 🙂

Så kære skilte forældre: Løft opgaven og det ansvar I har overfor jeres barn. Tal sammen. Det gavner ingen (og slet ikke barnet), at lade være! Giv besked hvis I rejser eller andet kommer i vejen – og lad barnet vide, at der er en tryg kommunikation/en forældrebase som er stabil, trods skilsmisse og egne følelser ♥